A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальна установа
"Центр професійного розвитку педагогічних працівників Канівської міської ради Черкаської області"

Дошкілля

Дата: 22.01.2024 12:50
Кількість переглядів: 18

 

Дошкілля Канівської МТГ

2022-2023

 

Освіта України будується на міцному фундаменті - дошкілля. Відповідно до Закону України «Про освіту» метою дошкільної освіти визначено — забезпечення цілісного розвитку дитини, її фізичних, інтелектуальних і творчих здібностей шляхом виховання, навчання, соціалізації та формування необхідних життєвих навичок. Проте на сьогодні, в умовах воєнного стану в країні, забезпечити виконання завдань у повній мірі освітніми засобами мирного часу не можливо. Врахувавши це, освітянська спільнота закладів дошкільної освіти Канівської МТГ з перших днів війни змінила підхід до своєї роботи. Спочатку це була підтримуюча психологічна допомога, спрямована на визначення стану безпеки та рівня тривожності кожного учасника освітнього процесу: педагогів, дітей, батьків, інших працівників закладу. Надалі постало питання оновлення освітнього процесу за наявних тривожних умов та нестабільних засобів комунікації. Оскільки Стандарт дошкільної освіти є обов’язковим до виконання, заклади дошкільної освіти мали створити відповідні умови до його виконання і під час дії воєнного стану.

Незважаючи на важкий час педагоги дошкільних закладів, міська рада, батьківська громадськість доклали максимум зусиль, щоб 2022-2023 навчальний рік розпочали шість дошкільних закладів, за наявності у закладах або поруч з ними укриття з достатньою кількістю місць та обладнаними системами життєзабезпечення, за умови дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог і відповідного кадрового забезпечення, а на кінець 2023 року всі дев’ять закладів дошкільної освіти працювали в звичному режимі.  Дошкільною освітою в місті станом на 01.09.2023 р. охоплено понад 80% дошкільнят, у тому числі 100% дітей віком від 3 до 6 (7) років. Забезпечується здійснення обов’язкової дошкільної освіти, усі діти 5-ти річного віку (252 дошкільника) охоплені дошкільною освітою.

Діти, які вимушені були переміщеними із зони активних бойових дій, а таких дітей по ЗДО Канівської МТГ 60 дітей, стикаються з проблемою соціальної адаптації і в цьому напрямку їм допомагають педагоги, психологи дошкільних закладів. Враховують педагоги потреби дітей з ООП (особливими освітніми потребами), таких 34 дитини.

Враховуючи умови перебування країни у воєнному стані, опираючись на виконання головних напрямків Базового компоненту дошкільної освіти, у рамках реалізації проєкту ЮНІСЕФ «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні» у 2022 році було організовано освітній процес для дітей старшого дошкільного віку в двох групах у дистанційному (змішаному) форматі у закладах «Теремок» (вихователь Поліна Кориця) та «Дзвіночок» (вихователь-методист Марина Габліані).

В умовах війни педагогічні працівники закладів дошкільної освіти повноцінно надають освітні, інформаційні, консультаційні послуги сім’ям, які виховують дітей раннього та дошкільного віку, особливу увагу надається сім’ ям, дітей із числа внутрішньо переміщених осіб. Задля цього в закладах за допомогою освітніх ресурсів організовують взаємодію всіх учасників освітнього процесу, також розміщують на сайтах ЗДО та створених групах із батьками, вихователями в соціальних мережах Viber, ZOOM завдання і рекомендації щодо роботи з дітьми, відповідно до їх віку.

В закладах дошкільної освіти громади творчо працюють 274 працівника, з них 120 педагогічних. В роботі з дітьми дошкільного віку використовуються сучасні освітньо-виховні інноваційні технології: психолого-педагогічне проектування, здоров’язбережувальні та здоров’яформуючі технології, музейна педагогіка, теорія розвитку винахідницьких завдань, впровадження елементів музичної педагогіки Карла Орфа та ін.

Колективи дошкілля спільно з батьківською громадськістю та дітьми, активно долучаються до волонтерського руху, спрямованого на допомогу Збройним Силам України. У вільний від основної роботи час вони сортують, пакують та відправляють у волонтерський центр продукти харчування, засоби гігієни, одяг, взуття, в’яжуть шкарпетки, плетуть маскувальні сітки, вихованці відправляють листівки, поробки військовим, у лікарні, запрошують військовослужбовців на заходи, проводять благодійні ярмарки і багато іншого, бо добрі справи робити легко і це наближає нас до Перемоги.

Суттєві, позитивні досягнення педагогічних колективів помітні в їх участі та реалізації освітніх проєктів. Так, заклад дошкільної освіти «Зайчик» у 2022 році переміг і успішно реалізував проєкт «Укриття для життя», у 2023 році заклад дошкільної освіти «Теремок» переміг у проєкті «Простір фізичного та ментального здоров’я «Разом». В цьому році чекаємо теж учасників та переможців у нових проєктах. Наші старання не марні!

Попри війни дошкільники тримаються гідно, продовжують працювати активно готуючись заради нашого майбутнього, переконливо вірячи в Перемогу та наших дітей, які гідні щасливого дитинства та якісної освіти.

 

 

Консультант ЦПРПП

Вікторія САПСАЙ

 


« повернутися

Вхід для адміністратора